Πόρτες Πυρασφάλειας: Πως να διαλέξετε την κατάλληλη

Η επιλογή πόρτας πυρασφάλειας μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση, οπότε στο σημερινό μου άρθρο θα σας πω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αγορά και την εγκατάσταση πόρτας πυρασφάλειας.

Γιατί χρειαζόμαστε πόρτα πυρασφάλειας;

Οι πόρτες πυρασφάλειας δεν είναι συνηθισμένες πόρτες, αλλά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μειώσουν το ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται η πυρκαγιά μέσα σε ένα κτίριο, παρέχοντας χρόνο στους ανθρώπους να φύγουν με ασφάλεια.

Μια πόρτα πυρασφάλειας κατασκευάζεται με μια σταθερή κατασκευή πυρήνα που μπορεί να προσφέρει διαφορετικά επίπεδα πυροπροστασίας. Διατίθενται σε μια σειρά τιμών που υποδεικνύουν πόσο το προϊόν μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και τις φλόγες. Η ελάχιστη βαθμολογία είναι οι πόρτες FD60 που προστατεύουν τη ζωή και προσφέρουν αντίσταση στη φωτιά 60 λεπτών, αλλά είναι διαθέσιμες και οι υψηλότερες προδιαγραφές FD120 πόρτες που προσφέρουν αντίσταση 120 λεπτών, παρέχοντας επιπλέον χρόνο και προστασία.

Από μόνες τους οι πόρτες πυρασφάλειας δεν θα παράσχουν την απαραίτητη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς και θα είναι αποτελεσματικές μόνο εάν έχουν εγκατασταθεί με το σωστό υλικό πόρτας πυρασφάλειας και έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1634-1.

Οι πόρτες πυρασφάλειας λειτουργούν προσαρμόζοντας την ταινία στεγάνωσης γύρω από τις άκρες της πόρτας που βρίσκονται σε αδράνεια κατά την καθημερινή χρήση, αλλά όταν έρχονται σε επαφή με υπερβολική θερμότητα, επεκτείνονται με γρήγορο ρυθμό, σφραγίζοντας το διάκενο μεταξύ πόρτας και πλαισίου πόρτας δημιουργώντας ένα φράγμα κατά της φωτιάς. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε φουσκωτές ταινίες με σφραγίδες καπνού για να σταματήσετε τον καπνό να περάσει από την πόρτα καθώς και τη φωτιά.

Ωστόσο, για μια πυρκαγιά που προστατεύει τις διαδρομές διαφυγής, εμποδίζει τη διάδοση πυρκαγιάς και περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που τροφοδοτεί τη φωτιά, πρέπει να εγκατασταθεί σωστά και πάντα να παραμένει κλειστή.

Η πόρτα πυρασφάλειας προσφέρει επιπλέον ασφάλεια

Εάν ανανεώνετε τον χώρο που θεωρείτε πιο επίφοβο ή προσθέτετε επέκταση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πόρτα πυρασφάλειας για κάθε δωμάτιο όπου είναι πιθανό να ξεκινήσει πυρκαγιά, όπως η κουζίνα, ένα δωμάτιο με τζάκι ή οποιοδήποτε δωμάτιο που περιέχει ηλεκτρικά ή εύφλεκτα αντικειμένων. Ωστόσο, οι κανονισμοί για τα κτίρια ορίζουν:

  • Όταν προσθέτετε πόρτες σε μια μετατροπή πατάρι, δημιουργείται ένας ασφαλής διάδρομος από το πατάρι στο εξωτερικό του κτιρίου, έτσι ώστε μια πόρτα πυρός είναι απαραίτητη για την προστασία μιας διαδρομής διαφυγής
  • Μια εσωτερική πόρτα γκαράζ που οδηγεί σε ένα σπίτι πρέπει να έχει πόρτα πυρασφάλειας
  • Ένα νέο κτίσμα ή ανακαινισμένο ακίνητο όπου έχετε προσθέσει έναν άλλο όροφο για να δημιουργήσετε ένα ακίνητο με 3 ή περισσότερους ορόφους, θα πρέπει να διαθέτει πυρίμαχες πόρτες FD60 από τον 3ο όροφο προς το εξωτερικό του κτιρίου. Τα ντουλάπια που περιέχουν ηλεκτρικές ή αεριωθούμενα πρέπει επίσης να διαθέτουν πόρτα πυρασφάλειας για την προστασία αυτών των οδών διαφυγής. Εντούτοις, οι πόρτες πυρασφάλειας αξίζει να εξεταστούν σε κάθε περίπτωση, καθώς σας δίνουν την επιπλέον ηρεμία του μυαλού σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

Ποια πόρτα πυρασφάλειας είναι η κατάλληλη;

Όταν αγοράζετε πόρτες πυρασφάλειας, είναι σημαντικό να την αγοράσετε από έναν αξιόπιστο και ικανό προμηθευτή. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι κάνουν πόρτες πυρασφάλειας, αλλά λίγοι έχουν ένα σωστά ελεγμένο προϊόν το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ανταπεξέρχεται στα πρότυπα. Ρωτήστε αν το προϊόν έχει δοκιμαστεί σε πυρκαγιά και ζητήστε να δείτε την τεκμηρίωση που το αποδεικνύει π.χ. πιστοποιητικό πυρκαγιάς ή βεβαίωση.

Είναι σημαντικό οι πόρτες πυρασφάλειας να αξιολογούνται από αναγνωρισμένο σύστημα πυρασφάλειας, όπως το πρόγραμμα Certifire της βρετανικής ομοσπονδίας επεξεργασίας ξύλου, το οποίο καταδεικνύει ότι οι προδιαγραφές των πορτών και οι μέθοδοι κατασκευής έχουν εκτιμηθεί αυστηρά και ελέγχονται τακτικά για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις πόρτες που είναι σε αυτό το πρότυπο εξετάζοντας την ετικέτα Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1634-1 στην επάνω άκρη της πόρτας.
Θυμηθείτε ότι δεν έχει σημασία μόνο η ίδια η πόρτα. Το πλαίσιο και η σιδεροτεχνία είναι εξίσου σημαντικά – όλα συνεργάζονται. Αγοράστε μόνο ακριβές συμβατό υλικό και εξαρτήματα.

Η εξοικονόμηση χρημάτων στις πόρτες πυρασφάλειας δεν θα έπρεπε να είναι κριτήριο απόφασης. Εξετάστε το κόστος των ζημιών και της απώλειας ζωής εάν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Πάντα να τηρείτε τις προδιαγραφές και να ζητάτε οδηγίες εγκατάστασης και να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα.

Επιλογές πόρτας πυρασφάλειας

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές προϊόντος. Οι πόρτες πυρασφάλειας FD60 και FD120 προσφέρουν πυροπροστασία 60 λεπτών και 120 λεπτών αντιστοίχως.

Οι πόρτες πυρασφάλειας βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη και έχουν τυπικό πάχος 44εκ. και 54εκ. Η Alfino Doors προσφέρει επίσης μια μοναδική επιλογή πόρτας πυρασφάλειας FD60 πάχους 35εκ. που θα ταιριάζει σε ένα κανονικό πλαίσιο πόρτας χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσετε το υπάρχον πλαίσιο, εξοικονομώντας περιττή αναστάτωση, χρόνο και χρήμα.

Υπάρχουν κομψές επιλογές πόρτας που συμπληρώνουν σχεδόν κάθε θέμα σχεδίασης με μια ποικιλία χρωμάτων, πάχους και φινιρίσματος, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων φυσικών ξύλινων καπλαμάδων.

portes-pyrasfalias-dialexete-katallili

Όλες οι πόρτες ασφαλείας και πυρασφάλειας κατασκευάζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1634-1. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με μια σειρά εγκεκριμένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα ανοίγματα και οι υαλοπίνακες πραγματοποιούνται με ασφάλεια και προσοχή.

Εγκατάσταση πόρτας πυρασφάλειας

Για την αποτελεσματική προστασία του χώρου σας με πόρτα πυρασφάλειας, πρέπει να εγκατασταθεί σωστά από το αρμόδιο συνεργείο που προσαρμόζει τις πόρτες σύμφωνα με τις οδηγίες εγκατάστασης. Συνιστούμε να πάρετε έναν επαγγελματία για την εγκατάσταση της πόρτας πυρασφάλειας.

Δείτε περισσότερα άρθρα για πόρτες πυρασφάλειας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.